Claudy Jongstra

299258-idx091101_ctrf08Even kort mensen (want ik ben bezig met m’n boek). We hebben het al lang niet meer over wol en breien gehad. Niet erg natuurlijk, maar ik verwijs graag naar de uitzending van Close up van vanavond.  Over Claudy Jongstra. Ze maakt echt prachtige werken van vilt en wol.  Aanvankelijk maakte ze stoffen voor de mode-industrie, maar steeds vaker maakt ze tegenwoordig grote autonome kunstwerken. Wandkleden. Haar missie is om de wereld letterlijk zachter de maken. Ze heeft haar eigen schaapskudde en maakt zelf haar verfmaterialen uit natuurlijke grondstoffen.
Net nu de camera een jaar lang op haar gericht staat, en ze bezig is met prestigieuze opdrachten – o.a. voor het Barnes Museum in Philedelphia-  trekt het toenemende succes van haar werk een steeds grotere wissel op haar vermogen om kleinschalig en volgens haar idealen te kunnen leven en werken. Een burn-out is het gevolg.

Close Up: Verweven wereld – Claudy Jongstra, dinsdag 5 november om 23:00 uur op Nederland 2

Jongstra houdt Drentse Heideschapen. Ze grazen in natuurgebieden, en dragen zo bij aan het landschapsbeheer. De verf bereidt ze zelf, uit wouw, meekrap en andere inheemse planten die vrijwel niet meer voorkomen. Ui de eigen botanische tuin. Fantastisch toch?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

  • Joke Weststrate

    jokeweststrate@gmail.com

    Btw Nr. NL149392576B01 | KvK Nr. 62573217

%d bloggers liken dit: