Bottom-up

Schermafbeelding 2013-04-16 om 09.35.24

Heb je de Tegenlicht-reeks afgelopen seizoen gevolgd? Zo niet, gisteren was de laatste aflevering met een samenvatting van alle afleveringen. En daar word je blij van. Tenminste, ik word er blij van. De boodschap: ‘Onze samenleving bevindt zich op een kantelpunt; een spannende tijd die de maat­schappij instabiel en kwetsbaar maakt voor versto­rin­gen, maar ook de deur opent voor radicale verande­ringen. We bevinden ons midden in het omslagpunt van een hiërarchische top-down samenleving naar een duurzame, bottom-up netwerkmaatschappij. Die transitie gaat gepaard met de pijn van een crisis. Maar dwarse denkers en doeners zien in deze crisis juist nieuwe kansen, gecreëerd door een energieke beweging van onderop. Om écht fundamentele veranderingen van de grond te krijgen moet het misschien nog wel wat meer pijn gaan doen. Tegenlicht kijkt met transitiehoogleraar Jan Rotmans naar de kiemen van het nieuwe Nederland.’ (Tegenlicht)

De zin die ik heb onthouden: Van consumenten worden we weer mensen. Dat is nou precies wat ik met mijn afkickperikelen op uitgekleed probeer bij mezelf te bereiken, dus dit klinkt mij als muziek in de oren.

Als je net als ik allergisch ben voor het woord transitie (geen idee waarom overigens) laat het je niet tegen houden om te kijken: Klik!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

  • Joke Weststrate

    jokeweststrate@gmail.com

    Btw Nr. NL149392576B01 | KvK Nr. 62573217

%d bloggers liken dit: