Lease-jeans

Schermafbeelding-2013-01-30-om-14.53.59Mud  jeans
Een lease-jeans, zou jij dat zien zitten? Het kan namelijk. Het is duurzaam (en vooruitstrevend, daarover straks meer) en het werkt als volgt: Een leasespijkerbroek kost 20 euro als aanbetaling. Na een jaar heb je 3 opties. Of je levert de broek weer in, of je levert de broek in en kiest een ander exemplaar (waarvoor je 7,50 euro verzendkosten betaalt), of je houdt de broek en betaalt vier termijnen extra. Ook als je na meerdere jaren besluit je broek in te leveren, ontvang je je statiegeld van 20 euro terug in de vorm van korting op de volgende broek. In alle gevallen blijft de broek eigendom van Mud Jeans. Een teruggestuurde broek wordt door Mud Jeans bekeken: is-ie herbruikbaar, moet hij gerepareerd moet worden of is hij rijp voor de versnippermachine? In het eerste geval wordt de broek gereinigd en opnieuw te lease aangeboden. In het tweede geval gerepareerd, gereinigd en opnieuw geleased en in het derde geval worden de snippers katoen hergebruikt voor een nieuwe broek.

Ik vind het een fantastisch idee en ben het eens met de geestelijk vader van de lease-jeans en modeondernemer Bert van Son:  ‘Dit is de toekomst. Bezit wordt minder belangrijk voor mensen. Consumenten willen wel toegang tot bepaalde producten of diensten wanneer ze die nodig hebben, maar steeds vaker worden die dan gehuurd of geleend in plaats van gekocht. Delen is niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer.’

Bert van Son (al ruim 25 jaar actief in de modebranche) nam vorig jaar  het failliete Mud Jeans over en realiseerde een doorstart. In januari vond de lancering van het vernieuwde Mud Jeans plaats. Sindsdien kom ik het concept vaak tegen in de pers. Het is niet alleen een heel erg aansprekend idee: minder bezit, delen en duurzaam. De spijkerbroeken worden fairtrade en onder goede werkomstandigheden verwaardigd, zijn gemaakt van biologisch katoen – geteeld zonder pesticiden – en worden in Turkije en Italië geverfd en in elkaar gezet. De modellen bestaan bovendien voor dertig procent uit snij-afval, stof die overblijft nadat het model eruit is gesneden. Maar Lease a Jeans doet er nog een duurzaam schepje bovenop: Mud Jeans speelt in op de toenemende schaarste aan grondstoffen en vormt zo een aanjager voor de circulaire economie, gebaseerd op hergebruik van grondstoffen. Ook belangrijk (erg belangrijk!): de broeken zien er  heel erg goed uit. Bovendien kun je als consument gespreid betalen, krijg je gratis reparatie tijdens de leaseperiode als er een scheur of gat in de broek komt en bepaal je zelf of je toe bent aan een nieuw model.

Vooralsnog zijn de spijkerbroeken alleen nog via de website te krijgen, maar het idee is dat ze op termijn in winkels hangen.

* een spijkerbroek maken kost 7000 liter water, 15 gram pesticide, 10 kilo CO2-uitstoot
* voordat een jeans in de winkel ligt heeft hij gemiddeld 64.000 transportkilometers afgelegd
* per persoon hebben we gemiddeld vijf spijkerbroeken, waar we een tot drie jaar mee doen, daarna belandt hij vaak in de vuilnisbak

Comments
One Response to “Lease-jeans”
  1. Top-idee! Dat dit de toekomst wordt zou zo maar kunnen en loopt ook gelijk op met de keerzijde: het obsessief verzamelen van spullen. Of is een reactie op, zou je kunnen zeggen. Bewustwording op weer een ander front. Bezit bezwaard in ieder geval, zoveel is wel duidelijk aan het worden. Ben benieuwd waar dit initiatief naar toe gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

  • Joke Weststrate

    jokeweststrate@gmail.com

    Btw Nr. NL149392576B01 | KvK Nr. 62573217

%d bloggers liken dit: