Snelle mode

slow-fashion3
Goedkope mode bestaat niet. Het lijkt goedkoop, omdat iemand anders de prijs van een H&M/ZARA/’noem maar op’-aankoop betaalt. Namelijk: het milieu, kinderen en onderbetaalde arbeidskrachten.

Zo dat is slikken. Vorige maand schreef modejournalist Milou van Rossum een stuk in NRC over duurzame mode, naar aanleiding van twee boeken over het onderwerp. Mode voor morgen, van journalist en trendanalist Lynsey Dubbeld (37), een boek dat vooral Nederlandse initiatieven op het gebied van verantwoorde mode beschrijft, en Talking Dress van Marieke Eyskoot (35), zij werkt voor de Schone Kleren Campagne.

Eyskoot en Dubbeld belichten allebei het productieproces en de levenscyclus van kledingstukken: grondstoffen, de fabricage (vaak in meerdere landen), distributie, marketing, media, winkels, winkelverlichting, tassen waarin de kleren mee naar huis gaan, de dozen waarin  online aankopen worden verstuurd, het dumpen en verbranden van onverkochte kledingstukken, wassen, recycling.

Een interessant stuk waar je niet perse heel blij van wordt, maar zeker de moeite van het lezen waard: http://www.nrc.nl/mode/2012/12/14/naar-een-groenere-mode-doorbreek-de-cirkel-van-kopen-kopen-kopen/

Wat cijfers:

* Een kwart van alle pesticiden in de landbouw wordt gebruikt in de katoenteelt
* Voor de productie van kleding zijn enorme hoeveelheden water nodig
* Textiel is goed voor tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot
* Bijna de helft van de afvalwaterproblemen in de wereld heeft te maken met de textielproductie
* Eenzesde van de wereldbevolking werkt in de kledingindustrie. Vooral mensen uit ontwikkelingslanden bij, die vaak niet kunnen rondkomen van hun inkomen
* Het wonderlijke is dat de loonkosten maar een paar procent van de totale prijs vormen. Een verdubbeling ervan maakt een jurkje van veertig euro maar een euro duurder
* Nederlanders hebben gemiddeld 70 kledingstukken in de kast
* Een gemiddelde modetrent duurt drie jaar en dan nog is een kledingstuk niet perse meteen ouderwets

De zeven tips voor een duurzame garderobe geef ik ook graag mee:

WAS MINDER Het grootste gedeelte van de C02-uitstoot en het energiegebruik van een kledingstuk wordt niet veroorzaakt door materiaal, productie en distributie, maar door wassen en andere ‘nazorg’. Was minder en kouder en gebruik een ecowasmiddel – en vooral geen droger (kleren slijten ook sneller van een droger). Strijk zo min mogelijk, mijd de stomerij. Hang kleren gewoon eens een nacht buiten.

KOOP MINDER Koop minder, en vooral: minder jeans. Spijkerbroeken zijn de populairste kledingstukken van Nederland: wij kopen er 15 miljoen per jaar en hebben er allemaal 5,34. Maar jeans zijn katoen, er is veel verf voor nodig en het ‘zandstralen’ wat ze er gedragen uit laat zien, veroorzaakt stoflongen bij de arbeiders. H&M, Levi’s en een aantal andere merken hebben inmiddels toegezegd de techniek niet meer te zullen gebruiken. In Bangladesh wordt nog de helft van de broeken gezandstraald.

NIET IN DE PRULLENBAK Gooi nooit textiel in de prullenbak. Tweederde van het textiel dat in Nederland wordt weggegooid kan worden hergebruikt. De helft ervan kan zelfs direct weer worden gedragen.

EERLIJKE MODE ONLINE Op talkingdress.nl is een lijst te vinden (en een gratis app) met online en offline ecomodewinkels in Nederland, en andere adressen (zoals Zalando.nl) die eerlijke mode verkopen.

MATERIAAL I Kijk altijd van wat voor materiaal een kledingstuk is gemaakt. Op de website van Made-by (made-by.org) is een overzicht te vinden van de meeste gebruikte materialen. In categorie E (de slechtste) staan bijvoorbeeld katoen, nylon en viscose – maar ook bamboeviscose, een materiaal dat nota bene wordt verkocht als ‘milieuvriendelijk’. Gewone polyester scoort een D.

MATERIAAL II Koop liefst kleren die gemaakt zijn van één soort materiaal, die zijn gemakkelijker te recyclen. Let er bij kleding van polyester op dat ook de rits van kunststof is gemaakt.

COMBINATIES MAKEN Trek eens in de zoveel tijd een avond uit om door je kleren heen te gaan en nieuwe combinaties te maken. De meeste mensen hebben veel meer kleren dan ze beseffen.

Cover-mode-voor-morgenMode voor morgen
Auteur Linsey Dubbeld
Uitgever Mooi media Prijs € 29,95
Koop hier

Talking_Dress374Talking dress
Auteur Marieke Eyskoot
Uitgever Gottmer/Altamira Prijs € 19,95
Koop hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

  • Joke Weststrate

    jokeweststrate@gmail.com

    Btw Nr. NL149392576B01 | KvK Nr. 62573217

%d bloggers liken dit: