Ik ben toch geen Harrie!

Afgelopen zaterdag. Ik dronk koffie op het terras, in de zon. Om mij heen mensen met tasjes aangeschafte waar. Het mooiste: ik was verre van jaloers. Ik was juist blij dat ik niet de drukke winkels in en uit had gelopen op jacht naar iets nieuws. Geen gedrang, ergernissen en hoofdrekenen. Ik had lekker niet meegedaan aan het consumeren.

Dat doet me denken aan de Facebookactie Ik ben geen Harrie van collega F. Een reactie op een knullige actie (zogenaamd burgerinitiatief) Harrie, die iedere zondag wil kunnen winkelen in Utrecht, net als in andere grote steden. Maar Utrecht is geen Amsterdam, Rotterdam, Den Haag enzovoorts. Bovendien vinden kleine winkeliers het verschrikkelijk om iedere zondag open te moeten zijn. Nou ja, F. kan het veel beter uitleggen.
Lees dit even en word vriend van Ik ben geen Harrie.

Harrie is een lullig getekend kindmannetje dat dol is op winkelen. Zo ontzettend dol dat hij altijd in een t-shirt rondloopt met ‘I ♥ Shopping’ erop. En Harrie wil zijn hobby ook graag op zondag uit kunnen oefenen. Daarom wil Harrie graag dat het voortaan iedere zondag koopzondag is in Utrecht.

Maar Harrie is niet wie hij zegt dat hij is. Harrie is helemaal geen consument. Harrie is geeneens een mens. Harrie is eigenlijk een groep ondernemers, die vinden dat hun winkels iedere zondag ook open moeten kunnen. Als Harrie dus zegt dat hij dol is op winkelen, dan bedoelt hij eigenlijk dat hij dol is op ándere mensen die winkelen. Bij hem. Zodat hij veel geld verdient. Oók op zondag.

De slogan van Harrie is ‘Utrecht wil elke zondag open’. Dat is wel heel stellig, Harrie! De bevolking van Utrecht heeft zich in 2005 in overweldigende mate uitgesproken tégen wekelijkse koopzondagen in het centrum. En uit een recent onderzoek blijkt dat 90% van de winkeliers in het midden- en kleinbedrijf (winkels en winkelketens met minder dan tien vestigingen) óók tegen wekelijkse koopzondagen zijn. Eigenlijk zijn het dus voornamelijk de grote ketens (o.a. Media Markt, V&D, Bijenkorf en Ikea) die heel graag op zondag open willen.

De groep ondernemers achter Harrie (vreemd genoeg gesteund door de door de gemeente Utrecht gesubsidieerde organisaties Centrummanagement Utrecht en Toerisme Utrecht, vraag uw favoriete gemeenteraadslid of wethouder er eens naar) zijn nu bezig om 2500 handtekeningen te verzamelen voor een burgerinitiatief, om de wekelijkse koopzondagen op de agenda van de gemeenteraad te krijgen. In ruil voor hun handtekeningen maken de ondertekenaars kans op leuke prijzen, beschikbaar gesteld door… juist.

Hoog tijd dus dat de mensen die helemaal niet zo graag een verruiming van het aantal koopzondagen willen, ook van zich laten horen. Of ze er nou een presentje voor krijgen of niet. Want als het merendeel van de kleinere winkeliers liever gewoon een vrije dag heeft en als het merendeel van de Utrechtse bevolking liever die drie dagen in de maand van een rustig centrum geniet, waarom zouden we die grote winkelketens, die zich liever verschuilen achter Harrie dan dat ze een fatsoenlijk debat over de voors en tegens aangaan, dan hun zin geven?

Schijnbaar zien ze ons allemaal als kinderlijke koopverslaafden die ze makkelijk een loer kunnen draaien, maar dat hebben ze mis. Iedere zondag koopzondag? IK BEN TOCH GEEN HARRIE!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

  • Joke Weststrate

    jokeweststrate@gmail.com

    Btw Nr. NL149392576B01 | KvK Nr. 62573217

%d bloggers liken dit: