Brood en rozen (feminisme I)

Op acht maart is het Internationale Vrouwendag. Ik wist het eerlijk gezegd niet, maar volgens Wikipedia is die achtste maart een herdenking van de eerste vrouwenstaking. Op die datum in 1908 kwamen New Yorkse vrouwen namelijk in opstand tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie.
Hun – poëtisch verwoorde – eis: ‘Brood en rozen’. Het was het voorzichtige begin van de vrouwenemancipatie. En als je nu denkt feminisme, dat is toch al láng uit, heb je het mis. Er is een nieuwe voorvrouw is opgestaan! Ze is een Britse columniste en won de afgelopen twee jaar aan de lopende band prijzen die er toe doen. Ze is grappig en vóór mannen bovendien. Alleen wat haar mening over schaamhaar betreft komt ze dicht in de buurt van haar hippie voorgangers.

Afijn, morgen meer over deze vrouw met gouden pennetje. Vandaag stel ik mijn bescheiden feministische ‘textielplannetje’ voor. Ik kwam erop na het lezen van Wikipedia. Ik dacht laten we op vrouwendag allemaal een gehaakte (textiel!) armband dragen. Een aantal vriendinnen heb ik zo’n armband gegeven. Eén van hen heeft er ook weer een voor een vriendin van haar gemaakt met de opmerking ‘als jij er nu ook weer een voor een vriendin maakt wordt het een vriendinnenarmband’. En met dat laatste stapje was mijn plan rond: als we nu allemaal (ik ga er blijkbaar vanuit dat veel mensen dit blog volgen) een armband haken en aan een vriendin geven en die dragen op Internationale Vrouwendag dan herdenken we op onze eigen ‘textiele’ manier de staking van de ‘Brood & rozen’-zusters. Met een ‘ketting van armbanden’. Leuk toch? Of te blij? Je hebt een ieder geval een leuke armband (gegeven aan een vriendin).

Maken is zo gepiept: (Vinger)haak een lange sliert van wol die je mooi vindt, uiteinden aan elkaar knopen, knoopje er op vast zetten en hupsakee om je arm winden (of als ketting om je nek hangen- nog leuker om er dan meer te maken). Ik heb er een aantal liggen, eigenlijk gemaakt voor Woolstock, maar als je geen zin hebt om zelf te haken, mail mij dan (jokeweststrate@gmail.com): voor 3,50 euro stuur ik er één naar je op, of rechtstreeks naar een vriendin. Voor Woolstock maak ik zo weer nieuwe.

Comments
One Response to “Brood en rozen (feminisme I)”
 1. hadassa schreef:

  Goed idee Joke, ik doe hem aan!
  & zal zelf ook nog proberen er een paar te maken 🙂
  xx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 • Joke Weststrate

  jokeweststrate@gmail.com

  Btw Nr. NL149392576B01 | KvK Nr. 62573217

%d bloggers liken dit: